Bank impregneren

Een bank impregneren heeft veel voordelen. Het (opnieuw) impregneren van de bank voorkomt veel voorkomende vervuiling en verkleuring. De meeste banken van zijn geïmpregneerd bij aanschaf. De impregnering is echter niet permanent en verdwijnt tijdens het gebruik en door het reinigen. Daarom is het aan te bevelen de bank opnieuw te impregneren na het reinigen.

Bank reinigen en bank impregneren

Het regelmatig reinigen en onderhouden van je bank is belangrijk om het uiterlijk van de stof te behouden, vlekken te voorkomen en de levensduur te verlengen. Na verloop van tijd kunnen stof en vuil de meubelstoffen van kleur doen veranderen en de slijtage versnellen. Een opeenhoping van stof en vuil draagt ook bij aan een slecht binnenklimaat, terwijl ook de brandvertragende eigenschappen van het materiaal worden aangetast.

In het algemeen moeten meubels die zijn blootgesteld aan normaal gebruik maximaal twee keer per jaar worden gereinigd. Actieve en regelmatige zorg verwijdert vuil en stof voordat het zich ophoopt in de bekleding en daardoor de vezels beschadigt. Goed onderhoud, regelmatige reiniging en het impregeneren van de bank impregneren verlengt de levensduur en voorkomt slijtage. Een bank impregneren is eenvoudig, snel en effectief.

Bank impregneren voordelen

 • Maakt makkelijk reinigbaar
 • Vlekwerend / vuilwerend
 • Waterafstotend
 • Verlengt de levensduur
 • Blokkeert UV straling
bank impregneren, geimpregneerde bank, bank onbehandeld behandeld
Duidelijk te zien dan het geïmpregneerde deel (rechts), vuilwerend en niet verkleurd is (UV bestendig).

Wanneer moet ik mijn bank impregneren?

Je kunt zien of de bank geïmpregneerd moet worden door te testen of de bank waterafstotend is; laat enkele druppels water op de bank vallen. Blijft het water als parels  op het oppervlak van de stof liggen? of dringt het water in de stof en maakt het een donkerdere kleur? Als het doordringt in de stof en de kleur verandert, is uw bank niet meer waterdicht!

Wat heb je nodig om de bank te impregneren

 • Als eerste heb je een waterafstotende spray nodig (ik gebruik Texseal Pro van Greenseal Solutions, dat te koop is bij 123vochtbestrijding.nl)
 • En natuurlijk een bank of gestoffeerde meubels (ook kussens en zittingen kunnen geïmpregneerd worden)

Bank impregneren in simpele stappen

Het hele proces om een bank te impregneren duurt ongeveer tien minuten, plus een paar uur droogtijd. Na het impregneren is de bank weer een jaar beschermd. Als er na het impregneren vocht op de bank valt ,dan parelt het water gewoon van de stof af (in plaats van dat het er intrekt). Bovendien maakt het de bank super gemakkelijk schoon. Vocht veeg je gewoon weg met een doek of spons, en het vuil zal loskomen zonder in de stof te trekken!

 1. Zorg dat de bank gereinigd en stofvrij is.
 2. Spuit vervolgens het volledige oppervlak van de bank licht in met de impregneerspray. Hou de spray op 20 tot 30 centimeter van de bank terwijl u spuit. Zorg ervoor dat je elke strook die je sprayt een beetje overlapt met de volgende, om er zeker van te zijn dat het hele oppervlak bedekt is met het impregneermiddel. Breng niet teveel aan, de de stof hoeft niet verzadigd te worden. Zorg ervoor dat de stof overal gelijkmatig bedekt is!
 3. Laat de bank 4 uur drogen.
 4. Wij adviseren om na 4 uur drogen een 2e laag op dezelfde manier aan te brengen.
 5. Laat de bank weer 4 uur drogen en test de ‘waterafstotende werking’ door er wat druppels water overheen te druppelen.

Zie je na het impregneren van de bank dat het water als parels op het oppervlak van de bank blijft liggen (in plaats van erin te zakken)? Dat is perfect! Als er nu water of wijn op de bank valt, dan wordt de stof niet meer nat en is het eenvoudig te verwijderen. Vloeistof gewoon van de bank afborstelen, en de bank zal weer zo goed als nieuw zijn!

Het textiel impregneermiddel Texseal Pro beschermt overigens ook tegen UV stralen, dus het is een 2 in 1 product.