Jas impregneren – jas vuilafstotend maken

Na verloop van tijd zal je merken dat je jas weer water door begint te laten. Dan is je jas impregneren een must om droog te blijven. Vaak zijn mensen in de onderstelling dat als je een waterdichte jas koopt dit zo blijft. Helaas is dit niet het geval. 

jas impregneren, regen, natte jas

Op deze pagina leg ik precies uit hoe en hoe vaak je textiel opnieuw  kan impregneren. Welk product hier geschikt voor is en de was instructies voor waterdicht textiel. 

Waarom is het nodig om je jas opnieuw te impregneren? Dat lees je hieronder

Waarom een jas impregneren 

jas waterdicht maken, jas impregneren

De meesten jassen van tegenwoordig hebben een waterdichte coating. Meestal is dit over de de buitenkant van de jas heen gespoten. Soms zit er een laagje aan de binnenkant van de jas dit wordt ook wel een barrière genoemd. 

Het is de bedoeling dat deze bescherming dezelfde levensduur heeft als de jas. Dit is echter niet altijd het geval.

Sommige jassen gaan langer mee, worden meer gedragen en slijten hierdoor sneller. Vaak Zijn het bijv de ellebogen of de mouwen die als eerst weer water door laten. Dit is normaal omdat dit deel van de jas sneller slijtage vormt dan andere delen.

Als de jas nat is kan deze minder goed ademen. Hierdoor zal transpiratie niet meer naar buiten afgevoerd worden. Waardoor de jas aan de binnenkant nat wordt. Dit probleem wordt vaak gezien als een lekkende jas maar dat is soms dus niet het geval. 

Een natte jas zal ook sneller vuil aantrekken. Met als gevolg dat de poriën vol gaan zitten met vuil en het ademend vermogen van de jas minder wordt. Dit heeft als nadeel dat zelf als de jas droog is hij van binnen nog klef aan kan gaan voelen.

Impregneermiddel voor textiel

macro druppel, micro duppel, impregneren, Texseal Pro

Naast deze 2 methodes passen sommige kledingmerken liever een DWR toe (Durable water repellent). Dit is een behandeling die zorgt dat water als parels van de jas afloopt. Het water kan hierna niet meer doordringen in de jas.  

DWR is een oppervlakkige coating die als het ware een beschermlaag over de jas maakt. Na wassen en dragen zal deze laag langzaam slijten en de jas opnieuw geïmpregneerd moeten worden. Deze methode is sinds kort ook voor de consument zelf verkrijgbaar. Texseal Pro waterafstotende spray is ontwikkeld door Greenseal Solutions.

Wanneer is het nodig om je jas opnieuw te impregneren?

Er is geen gemiddelde tijd vastgesteld om je jas opnieuw te impregneren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Gelukkig is dit redelijk simpel zelf te bepalen. De jas kan opnieuw geïmpregneerd worden zodra deze geen water meer afstoot. 

Hoe moet je een geïmpregneerde jas wassen?

jas wassen, geïmpregneerde jas wassen

Een waterdichte jas wassen kan nogal spannend zijn. Gelukkig hebben wij de richtlijnen uitgeschreven over hoe je een waterdichte / geïmpregneerde jas nou eigenlijk moet wassen. Hierna is je jas schoon.

de richtlijnen zijn eenvoudig uit te voeren en te vinden bij: hoe was je een waterdichte jas 

Jas impregneren met Texseal Pro

textiel waterdicht maken, schoenen waterdicht maken, textiel impregneren, tent waterdicht maken, katoen impregneren, kleding waterdicht maken

Nadat de jas gewassen is moet je deze laten drogen. Als de jas weer droog is hang je deze op een hanger. Dit kan buiten met mooi weer. Als het regen kan je hem binnen ophangen in een goed geventileerde ruimte. 

Texseal is direct klaar voor gebruikt en  wordt geleverd in een handige fles met een vernevelaar. 

Zorg ervoor dat je de jas evenwijdig inspuit. De jas moet goed verzadigd zijn maar het product moet er niet af druipen.  Na het impregneren laat je de jas 6 uur dragen. Als er plekken zijn vergeten kunnen deze nog een keer behandelt worden.

Tips jas impregneren

  • De delen waar veel slijtage voorkomt zoals de binnenkant van de mouwen en schouders kan je het best 2 a 3 keer behandelen. 
  • Sommige stoffen nemen meer water op dan anderen. Het is slim om de gehele jas 2 keer te behandelen als dit het geval is.

Na de impregneer behandeling heeft de jas een compleet nieuwe DWR coating. Hierdoor zal de jas volledig waterdicht en waterafstotend zijn. 

hoe was je een waterdichte jas, waterafstotende jas, waterdichte jas, jas impregneren

Texseal Pro – textiel impregneer spray

Texseal Pro is een textiel impregneer middel van hoge kwaliteit met nano technologie. Het product is ontwikkeld door Greenseal Solutions en is milieuvriendelijk.  

Texseal Pro is verkrijgbaar op 123 vochtbestrijding.

Lees hier meer over het impregneren van textiel