Waterdicht maken van textiel – Textiel impregneren

Voor het waterdicht maken van textiel gebruikt men een methode die warmte en condens doorlaat terwijl er geen water naar binnen kan – eenvoudig toch? De truc voor het waterdicht maken van textiel is door de oppervlaktespanning van het weefsel te verlagen en het textiel hiermee een hydrofobe behandeling te geven waardoor het textiel (opnieuw) waterafstotend wordt.

Waterdicht maken van textiel – DWR behandeling

waterdicht maken textiel, waterdicht maken stof, impregneren textiel, impregneren stof, dwr

Alle waterdichtingstechnieken leveren niets op zonder het belangrijkste onderdeel van het impregneren namelijk de DWR, een duurzaam waterafstotende coating (Durable Water Repellent). De DWR is een waterafstotende coating die wordt gebruikt om de oppervlaktestructuur (de buitenlaag van het textiel) volledig hydrofoob te maken.

Waterdicht textiel wordt altijd in de fabriek al behandeld met een DWR (DWR – Durable Water Repellent). De DWR is een waterafstotende, onzichtbare coating om textiel waterafstotend mee te impregneren. Deze coating voorkomt dat de buitenste laag van het textiel verzadigd raakt met water, waardoor textiel waterdicht wordt en blijft.

waterdicht maken textiel, DWR, Texseal Pro

Waterafstotende eigenschappen van de DWR bij slijtage

De waterafstotende eigenschappen van het textiel zijn onderhevig aan slijtage. Hierdoor verdwijnt de waterafstotende coating.

Als de stof van waterdicht textiel (zoals regenjassen, kleding en tenten) de waterafstotende eigenschappen verliest, dan zal het niet meer waterdicht zijn en is het tijd om het textiel opnieuw met een professionele waterafstotende spray te impregneren.

Texseal Pro – TDS technisch data sheet
Texseal Pro – gebruiksaanwijzing

Textiel waterdicht maken met professionele spray

Het waterdicht maken van textiel met een professionele waterafstotende spray (zelf gebruik ik Texseal Pro van Greenseal Solutions die te koop is bij 123vochtbestrijding.nl). Deze spray is speciaal ontwikkeld om textiel opnieuw waterdicht en waterafstotend te maken.
dwr dampdoorlaatbaarheid textiel, ademend vermogen textiel stof

Zonder deze waterafstotende spray kan het uitwendige weefsel “nat worden”. Hierdoor vermindert het ademend vermogen (dampdoorlaatbaarheid), of kan het zelfs een omgekeerd effect hebben doordat vocht wordt “aangezogen” door de stof.

DWR – Durable Water Repellent

DWR is een uitwendige behandeling (met een waterafstotende spray) die dus na verloop van tijd slijt door regen en vervuiling. Om ervoor te zorgen dat de stof niet nat wordt en waterdicht blijft, is het verstandig om het textiel regelmatig te behandelen met een waterafstotende spray.

Conclusie: Waterafstoting van textiel herstellen

Het is aan te raden om het textiel goed te onderhouden en regelmatig te impregneren. Persoonlijk behandel ik bijvoorbeeld mijn tent 1 keer per 2 jaar met Texseal Pro waterafstotende spray. Hiermee weet ik zeker dat de tent waterdicht is én blijft, zodat we ook de ergste regenbuien droog doorkomen.

Texseal Pro is een professionele, duurzame en milieuvriendelijke waterafstotende spray die lang blijft werken en professioneler is als de middelen die in de winkel verkrijgbaar zijn.

Aanverwante artikelen:
Tent impregneren
Schoenen waterdicht maken
Jas (opnieuw) waterdicht maken
Waterdichte kleding