Tent impregneren en beschermen

tent impregneren, tent beschermen, tent waterdicht makenJe kent het wel, ga je lekker op vakantie of naar een festival… schijnt de zon en gaat het plotseling pijpestelen regenen. Dan kom je er achter dat je tent niet meer geheel of geheel niet waterdicht is. Helaas ben je dan te laat me het impregneren van je tent. Gelukkig leren wij van onze ervaringen, en zijn we de volgende keer wel goed voorbereid.

Tent impregneren om de tent waterdicht te maken en te beschermen

Als je tent niet meer waterdicht is hoef je geen nieuwe te kopen (zolang er geen gaten in zitten ;-)), maar hoef je de tent alleen te impregneren. Dat is makkelijk en heel erg effectief. Tenten zijn gemaakt van synthetische of natuurlijke vezels maar dat maakt met professionele textiel impregneermiddelen niet meer uit.

De meeste tenten die je nieuw koopt zijn behandeld met een DWR (Durable Water Repellent) oftewel een duurzame hydrofobe coating (zoals Texseal Pro tent impregneer) die de tent extra bescherming biedt tegen regen en vuil. Deze coating heeft een beperkte werking. Water zal de waterdichte coating namelijk langzaam van de tent afspoelen, terwijl vervuiling de coating langzaam openbreekt.

Tent impregneren met een DWR

tent impregneren, dwr dampdoorlaatbaarheid textiel, ademend vermogen textiel stof
– DWR en de werking uitgelegd –

Alle waterdichting methodes leveren niets op zonder het belangrijkste onderdeel van het impregneren, namelijk een duurzaam waterafstotende DWR (Durable Water Repellent). DWR is een waterafstotende coating die wordt gebruikt om de oppervlaktestructuur van de stof volledig hydrofoob te maken.

Een tent impregneren met een DWR zorgt ervoor dat je tent in topconditie blijft. Want een professionele DWR maakt de tent niet alleen waterdicht en waterafstotend, maar zorgt er ook voor dat de tent langer schoon en vrij van vervuiling blijft.

Hoe maak je een tent waterdicht

Tent impregneren, waterafstotende spray tent, tent behandelen, tent beschermenEen tent waterdicht maken is tegenwoordig snel gedaan. Je moet wel even opletten want niet alle producten hebben dezelfde werking en blijven ook zeker niet allemaal even lang waterafstotend. Hierbij geldt “Goedkoop is Duurkoop”.

Zo heb je sprays die je elke 2 a 3 maanden moet aanbrengen. Maar er zijn ook duurzame, professionele sprays die, afhankelijk van het gebruik, wel 2 tot 3 jaar blijven werken (als je de tent goed onderhoudt en niet nat inpakt). De meeste waterafstotende sprays zijn gebaseerd op siliconen.

Professionele waterafstotende spray

Het verschil met de professionele waterafstotende sprays, zit hem in het formaat van de moleculen en de hechting die de moleculen aan kunnen gaan met het textiel.

Betere waterdichting door kleinere moleculen

De nieuwste en professionele waterafstotende sprays en coatings worden gemaakt met behulp van Nanotechnologie. De moleculen zijn tussen de 12 en 25 nanometer (1 nanometer = 1 miljardste deel van een meter). Dit zorgt ervoor dat er heel veel waterafstotende moleculen op een vierkante centimeter textiel passen.

Dit in combinatie met de hechting zorgt voor een Duurzame Waterafstotende Coating, die lang blijft werken en de tent waterdicht houdt.

Tent onderhouden en beschermen

tent impregneren, tent opnieuw waterdicht maken, tent behandelen, tent beschermenOm een tent lang waterdicht en mooi te houden is het belangrijk om na het tweede of derde jaar, de tent met een DWR coating te behandelen.

Herhaal de behandeling vervolgens om de paar jaar, of zodra het nodig is. Wanneer het nodig is kun je duidelijk zien, want dan neemt het parelende effect af. Ook krijg je bij regen steeds meer kleine druppels die door de tent heenkomen. Als dat gebeurt is er geen tijd meer te verspillen en moet de tent geïmpregneerd worden.

Mijn favoriete DWR om een tent waterdicht te maken

Mijn favoriete waterafstotende spray om de DWR te herstellen is Texseal Pro. Texseal Pro is een duurzame waterafstotende spray om tenten te impregneren, die lang blijft werken.

Conclusie:

Je tent impregneren om hem opnieuw waterdicht te maken is makkelijk, snel, effectief en doe je meestal te laat. Dus ga je kamperen…. eerst even de tent impregneren!