Bootkussens impregneren waterdicht maken

Bootkussens impregneren is een goed idee voor dat je het water op gaat. De meeste bootkussens zijn bij aankoop waterdicht en waterafstotend. Na verloop van tijd zal je wel merken dat de kussen weer water beginnen op te nemen. Dit is natuurlijk niet handig op de boot. 

Natte bootkussens, bootkussens impregneren, Texseal pro

Dat de bootkussens na verloop van tijd weer water op gaan nemen is onvermijdelijk. Dit komt omdat de DWR (Durable water repellent) Bij gebruik slijt. Zo kan deze geen goede bescherming meer bieden aan de bootkussens.

Gelukkig is het opnieuw waterdicht maken van bootkussens zo gedaan. De bestaande kleuren, texturen en het ademend vermogen van de stof wordt niet beïnvloed door de impregneer behandeling.

Voordelen bootkussens impregneren

natte bootkussens, bootkussens impregneren, Texseal PRO

Lekker aan het varen op de boot en dan komt er een golf aan. Hup recht de boot in. Als je bootkussens niet waterafstotend zijn is alles drijfnat. Moeten de kussens drogen en heb je niks om op te zitten.

Maar ook als het gaat regenen en je bent vergeten de bootkussens binnen te leggen. Kom je de volgende dag aan, ga je varen en zijn de bootkussens weer nat. Dat willen we natuurlijk niet.

vieze bootkussens, bootkussens impregneren, Texseal pro

Als de kussens niet goed droog zijn voor het opbergen krijg je last van schimmels en meeldauw. Dit zal de levensjaren van je kussen aanzienlijk verminderen. Kortom je bootkussens impregneren en waterafstotend houden is altijd verstandig. 

Bootkussens waterdicht en waterafstotend impregneren brengt vele voordelen met zich mee. 

Voordelen van impregneren:

 • Waterdicht / waterafstotend
 • Beschermd tegen vlekken en vuil
 • helpt schimmel, meeldauw en groene algen te voorkomen
 • Lichte bescherming tegen UV
 • Verlengt de levensduur 

Hoe vaak moeten bootkussen geïmpregneerd worden?

bootkussens impregneren, bootkussens waterdicht maken, waterafstotende bootkussens

Dit hangt af van verschillende factoren. Hoe goed de impregneer behandeling is uitgevoerd, hoe vaak de bootkussens gebruikt worden en het materiaal waar de bootkussens van gemaakt zijn.  De kussens die het meest gebruikt worden zullen sneller slijten dan de kussens waar nooit iemand op zit.

Één keer per jaar zorgt ervoor dat de bootkussen het hele jaar beschermd zijn. Na de behandeling hoef jij je in ieder geval niet meer druk te maken over de bootkussens.

Wat is Texseal Pro?

Texseal Pro is een sterk waterafstotende spray. Dit textiel impregneermiddelen is ontwikkeld met geavanceerde nanotechnologie die sterke waterafstotende eigenschappen bevatten. Hierdoor wordt de DWR (Durable water repellent) van de bootkussens hersteld.

Ook vuil en vlekken zullen zich minder goed kunnen hechten. Dit verlengt de levensduur van de bootkussens aanzienlijk. Texseal Pro is een textiel impregneermiddel ontwikkeld door Greenseal solution. Het product brengt vele voordelen met zich mee. 

Bijzondere products kenmerken van Texseal Pro:

textiel waterdicht maken, schoenen waterdicht maken, textiel impregneren, tent waterdicht maken, katoen impregneren, kleding waterdicht maken
 • Milieuvriendelijk
 • Duurzaam
 • Sterk hydrofoberend
 • Ontwikkeld met nano technologie
 • Kussens blijven ademen 
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Transparant

Bootkussens reinigen voor impregneren

Reinigen van de bootkussens kan ongeveer 24 tot 36 uur duren. Als de bootkussens nieuw zijn kan je deze stap overslaan. 

Bootkussen die al een tijdje gebruikt zijn hebben vaak last van groene aanslag en schimmels. Dit is makkelijk te verwijderen. 

 1. Verzadigde kussens met schoonmaak azijn. (laat 24 tot 36 uur weken)
 2. Maak een sopje van (af)wasmiddel en water en schrob het vuil van de bootkussens. (Dit doe je met een zachte borstel zodat het textiel niet beschadigt.)
 3. Na het schoonmaken moeten de bootkussens grondig gereinigd worden met water. (Dit is erg belangrijk anders kan het impregneermiddel niet hechten.)
 4. Laat de bootkussen goed drogen.

Hoe bootkussens impregneren

Voorbereiding:

Voordat je begint zorg je ervoor dat alles wat niet behandelt moet worden afgedekt is. Het is slim om bootkussens te impregneren op de kant en niet in de boot. Nu je toch bezig bent zou de bootkap ook behandelt kunnen worden.

Behandeling:

Texseal Pro wordt geleverd met een fijn vernevelaar. Als er grotere oppervlaktes behandelt gaan worden raden wij aan een lage drukspuit te gebruiken. Zo kan de behandeling makkelijk en efficient gedaan worden. 

 1. Spuit een royale laag Texseal gelijkmatig over de bootkussens. De kussens hoeven niet doordrenkt te zijn met het product maar wel verzadigd.
 2. Laat goed drogen. Breng hierna een tweede laag aan. Hiermee wordt de waterafstotende coating gesloten en ben je zeker van een optimale waterdichte werking.
 3. Laat het scherm nu goed drogen zodat de nano technologie zijn werk kan doen. Wanneer de kussen droog zijn kunnen deze in gebruik gesteld worden.

Conclusie bootkussens waterdicht maken

Van natte bootkussens wordt niemand vrolijk. Bootkussens impregneren zorgt ervoor dat deze waterdicht en waterafstotend zijn. Ook vuil, schimmels en groene aanslag kan zich na de behandeling minder goed hechten. Na de impregneer behandeling kan je de hele zomer genieten van het zonnetje.. 

zon, Boat impregneren, genieten van de zon, Texseal Pro

Bootkussens (opnieuw) waterafstotend impregneren is altijd een goed idee. Wij adviseren Texseal Pro.

Lees hier meer over het waterdicht maken van textiel