Jas waterdicht maken

Na een tijd dragen van een waterdichte jas of broek, zal je merken dat (vooral bij nat weer) je jas of broek weer waterdicht gemaakt zal moeten worden. Veel mensen zijn op zoek naar waterdichte kleding die niet opnieuw waterdicht gemaakt hoeft te worden. Helaas bestaat zoiets niet (als je tenminste wilt dat het materiaal ademend is en blijft).

Op deze pagina leg ik uit waarom textiel opnieuw geïmpregneerd moet worden en hoe vaak. Daarna gaan we in op de wasinstructie en het opnieuw impregneren met een waterafstotende spray (door het gebruik van de waterafstotende spray van Greenseal Solutions genaamd Texseal Pro).

Waarom is het nodig om een regenjas weer waterdicht te maken?

Moderne waterdichte jassen bevatten ofwel een waterdicht membraan, of een waterdichte coating wat vast zit aan of onder de buitenstof. Dit fungeert als een fysieke barrière tegen water tijdens de levensduur van de jas. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je waterdichte jas als gevolg van normale slijtage gaat lekken. Dit is echter niet het deel van het kledingstuk dat opnieuw waterdicht gemaakt hoeft te worden.

Naast deze barrière of waterdichte coating passen kledingmerken een duurzame waterafstotende afwerking of DWR (Durable Water Repellent) toe. Dit is en hydrofobe behandeling die ervoor zorgt dat water in parels van de jas afloopt, zonder in de stof door te kunnen dringen. Hierdoor wordt de jas waterdicht gemaakt.

jas opnieuw waterdicht maken, jas opnieuw impregneren, jas waterafstotend, geimpregneerde jas, jas impregneren, jas waterafstotend, jas waterdicht, jas hydrofoob

Waterafstotende oppervlakte coating

Het is deze oppervlaktecoating die verslechterd door herhaaldelijk slijtage en wassen. Hierdoor moet je de jas weer waterdicht maken met een waterafstotende spray. Als de stof van de jas nat wordt zal het vermogen van de jas om te ademen belemmert worden. Hierdoor zal transpiratie niet goed afgevoerd worden, waardoor de jas (en jijzelf) aan de binnenkant nat wordt. Vaak wordt deze nattigheid verward met een lekkende jas.

Nog een nadeel van een jas die nat wordt is dat verzadigde stof vuil aantrekt. Hierdoor worden de poriën in het waterdichte membraan geblokkeerd. Zodoende zal het ademend vermogen verminderen, zelfs als de jas weer droog is.

Wanneer is het nodig om een jas weer waterdicht / waterafstotend te maken?

Het korte antwoord is dat er geen duidelijk antwoord is, omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid slijtage, het type van slijtage, de stof, en de omstandigheden waaraan de waterdichte jas wordt blootgesteld.

Je merkt wanneer het tijd is om de jas opnieuw waterdicht te maken….. zodra de waterdichte jas of broek niet zo effectief meer water afstoot als toen deze nieuw was. Regen zal in de stof trekken en wanneer dat gebeurt is het tijd om actie te ondernemen. Ik zal hieronder uitleggen hoe.

Hoe waterdichte jassen en broeken te wassen en waterdicht maken

hoe was je een waterdichte jas, waterdichte jas wassen, wassen geimpregneerde jasHet probleem van natte stof en de daarmee gepaard gaande problemen is het ademend vermogen en comfort. Dit kan vaak opgelost worden door een goede wasbeurt. Hierdoor zal vuil verwijderd worden en wordt de DWR gereactiveerd.

Als je de waterdichte jas nog niet hebt gewassen, was deze dan volgens de richtlijnen in: hoe was je een waterdichte jas?

Als je na het opnieuw waterdicht maken van de jas geen verbetering ziet aan de waterafstotendheid of als u merkt dat de waterafstotendheid vermindert na meerdere wasbeurten. Volg dan de stappen van de pagina, hoe was je een waterdichte jas? en ga dan verder naar het volgende hoofdstuk “Jas weer waterdicht maken”.

Jas weer waterdicht maken met een waterafstotend spray zoals Texseal Pro

Hang uw vers gewassen jas of broek op zodat u er goed bij kunt. Texseal Pro waterafstotende spray wordt aangebracht door middel van een fijn vernevelaar. Gebruik de waterafstotende spray buiten of in een goed geventileerde ruimte.

Let er bij het inspuiten van de kleding op dat uw jas en/of broek volledig en evenwijdig ingespoten wordt. Maak de kleding nat zonder dat het impregneermiddel ervan afloopt. Laat het kledingstuk 6 uur drogen. Als je denkt dat er misschien wat plekken overgeslagen zijn, kun je het gerust nogmaals aanbrengen.

Jas opnieuw waterdicht maken tips

  • Het is verstandig om delen die onderhevig zijn aan slijtage, zoals de ellebogen, binnenkant van de mouwen en de schouders, 2 of zelf 3 keer te behandelen met de waterafstotende spray.
  • Afhankelijk van de stof van de jas kan het slim zijn de jas of broek in zijn geheel 2 keer te behandelen. Stoffen die veel water absorberen, absorberen ook de waterafstotende spray meer dan stoffen die dat minder doen.

Hierna zal de jas opnieuw waterdicht / waterafstotend zijn ,met een volledig functionerende en compleet nieuwe DWR (Durable Water Repellent) coating.

texseal Pro, waterafstotende spray, jas waterdicht maken, bank impregneren

Texseal Pro – textiel impregneer spray
Texseal Pro is professionele waterafstotende spray. Deze milieuvriendelijke waterafstotende spray is een product van Greenseal solutions en is ontwikkeld met behulp van de laatste nanotechnologie.

Texseal Pro is verkrijgbaar bij 123vochtbestrijding.nl. Geschikt voor het opnieuw waterdicht maken van uw kleding, en wordt geadviseerd door professionals. Texseal Pro, de nieuwe standaard in textiel impregneren.