Schoenen waterdicht maken

Waarom moet je schoenen waterdicht maken, en waarmee kun je dit het beste doen?

In Nederland kan het weer een aanslag zijn op je schoenen en voeten. Als je schoenen niet waterdicht zijn zal de vele regen je schoenen ruïneren en je uiteindelijk met natte voeten rondlopen. Daarom is het een goed idee om je schoenen waterdicht te maken, voordat je ze gaat dragen in de regen en sneeuw. Vandaag de dag zijn er manieren om je schoenen waterdicht te maken, zodat ze niet meteen drijfnat worden als het regent.

Nieuwste ontwikkeling: Waterafstotende Spray (DWR)

Met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van textiel impregneermiddelen kunnen canvas- en suede schoenen waterdicht en waterafstotend gemaakt worden. Dit is eenvoudig te doen met waterafstotende spray de zogenaamde DWR (Durable Water Repellent). Door je schoenen hiermee te behandelen worden ze niet alleen waterbestendig maar zijn ze ook beschermd tegen vuil en vlekken.

Afhankelijk van het product dat je gebruikt voor het waterdicht maken van je schoenen verandert het herhalingsproces dat nodig is om de schoenen waterdicht te houden. Niet alle waterafstotende sprays zijn even duurzaam en milieuvriendelijk.

Zijn mijn schoenen ooit écht waterdicht?

Het simpele antwoord hierop is nee, maar je schoenen kunnen wel waterbestendig zijn. Geen enkel product houdt je schoenen volledig waterdicht voor een lange periode (als de schoenen veel gebruikt worden). De meeste methoden en producten kunnen schoenen op korte termijn beschermen. Hierna zal het proces herhaald moeten worden om je schoenen zoveel mogelijk waterbestendig te houden.

Voor het gemak zullen vanaf hier verwijzen naar het proces om schoenen waterbestendig te maken als zijnde “waterdicht”.

schoenen waterdicht maken, waterdichte schoenen, geimpregneerde schoenen
Schoen links is waterdicht gemaakt. De schoen rechts neemt duidelijk water op!

Waarmee kan ik mijn schoenen waterdicht maken?

Er zijn een paar manieren om je schoenen waterdicht te maken. Hier volgen een paar van de meest gebruikte methodes en onze favoriete product om schoenen waterdicht te maken.

schoenen waterdicht maken, textiel impregneren, tent waterdicht maken, katoen impregneren, kleding waterdicht maken

Texseal Pro – waterafstotende textiel spray: een Allround heavy duty waterdicht makende spray, en tevens onze favoriete waterafstotende spray. Texseal Pro is de nieuwe generatie nano impregneermiddelen; om kleding en schoenen waterdicht te maken. De combinatie van excellente waterafstotendheid, de langdurige werking van de DWR, in combinatie met de milieuvriendelijke eigenschappen, maakt dit voor ons de nummer 1 in waterafstotende textiel impregneermiddelen.

Gewone waterafstotende spray: deze kunnen gebruikt worden op verschillende materialen, simpelweg omdat er verschillende sprays zijn voor verschillende materialen. Deze sprays zijn meestal gebaseerd op siliconen. Dit zijn sprays die worden verkocht in schoenenwinkels, geschikt voor dagelijks gebruik, maar moeten regelmatig worden herhaald.

Nixwax heeft een assortiment van producten; van wax producten tot het waterdicht maken van textiel in de wasmachine. Dit bedrijf probeert waterdicht te maken, terwijl het ook de schoenen verzorgd.

Bijenwas, schoenen waterdicht maken, schoenen impregneren

Bijenwas is goed voor gebruik op schoenen van katoen. Alles wat je hoeft te doen is een goed stuk bijenwas halen. Daarna smeer je de katoenen schoenen in totdat je het ziet zitten. Hierna pak je een föhn en zorg je dat de bijenwas in de schoen trekt.

Hoe maak ik mijn schoenen waterdicht?

 1. Schoenen schoonmaken:
  1. Maak de schoen nat.
  2. Mix 1 eetlepel baking soda, 1 eetlepel wasmachine poeder met een halve theelepel water in een glas. Roeren tot het een egale pasta is geworden.
  3. Neem een schone tandenborstel en gebruik deze om de schoen schoon te maken met ronde bewegingen. Dit verwijdert al het vuil, waardoor de waterafstotende spray beter aan het oppervlak kan hechten voor een optimaal resultaat.
  4. Verwijder het schoonmaakmiddel en het vuil met water, laat de schoen goed drogen.
 2. Schoenen waterdicht maken (met Texseal Pro – textiel impregneer spray):
  1. Stop een krant in de schoen, om de schoen in model te houden tijdens het impregneren en drogen.
  2. Zet de schoenen op een krant of een stuk karton. Spray de schoenen ruim in, tot de hele schoen is bedekt. Laat de schoenen 4 uur drogen.
  3. Behandel de schoenen 2 of 3 keer voor volledige dekking en langdurige bescherming.

Mijn favoriet: Het milieuvriendelijke textiel impregneermiddel TexSeal Pro.

Het gebruik van Texseal Pro heeft vele voordelen. Zo is het te gebruiken voor alle textiel vezels (zowel synthetische als natuurlijke vezels). Het product is tevens te gebruiken om kleding, zoals jassen en broeken waterdicht te maken.

Voordelen van Texseal Pro

 • Sterk waterafstotend
 • Multi inzetbaar
 • Langdurige werking
 • Sneldrogend
 • Vuilwerend
 • Milieuvriendelijk
 • Heeft een professionele fijn vernevelaar

TexSeal Pro is ontwikkeld door greensealsolutions.com en online verkrijgbaar via de webshop van o.a.  123vochtbestrijding.nl.